mangebjuder.blogg.se

Receptblogg. Enkelt, gott och snabblagat.

"Falsk" murkelsås på torkad sandsopp

Kategori: Allmänt

Är man osäker på murklor eller bara inte hittat några finns det en utmärkt ersättningssvamp, förutsatt att den först torkas. Den är inte giftig men torkningsprocessen tycks nödvändig för att få rätt smak och konsistens.
Svampen heter "sandsopp" och man kan läsa mer om den här. Något som inte framgår så tydligt är att den blånar kraftigt vid hantering och luktar artificiellt, typ spritpenna. Svamptorkning kan du läsa mer om här.
 
 
Sandsopp
 
Ca: 20 minuter
 
1 klick smör
1/2 dl torkad sandsopp som grovsmulas
1 dl vatten
1/2 gul lök eller 1 charlottenlök, finhackad
1 msk färgad sprit, typ konjak eller whiskey
1/2 köttbuljongtärning, alternativt en halv msk fond
2 dl grädde (eller creme fraiche)
1 stänk soja (för färgens skull)
 
 
 
 
1. Lägg den torkade svampen i en skål och tillsätt vattnet.
2. Smält smör i en kastrull på medelvärme och tillsätt löken.
3. När löken börjat mjukna, tillsätt svampen, spriten och smula i buljongen.
4. När buljongen löst sig, tillsätt grädde och soja. Krydda.
5. Låt småputtra, ju längre desto godare.
 
 
Blir såsen för tjock under puttrandet tunnas den ut med mjölk, blir den för tunn vispas i lite (gärna ideal-)mjöl eller maizena.
Kommentera inlägget här: