Snabb rödvinssås
Kategori: Allmänt
Glöm tidsödande reducering! Här kommer ett recept på en riktigt snabb och god rödvinssås.
Ca: 5 minuter
2 dl rödvin (med eller utan alkohol)
1 tärning köttbjulong
1 dl vatten
1/2 msk mjöl (gärna idealmjöl eller maizena)
1 msk smör ("en klick")
1 stekpanna (där köttet stekts)
1 sil (te- eller matlagningssil)
Eventuellt salt och peppar

Detta förutsätter alltså att du stekt kött i stekpanna. Såsen kan göras direkt i stekpannan eller i en separat kastrull (om du stekt köttet i grillpanna, vilken är lite mer svårarbetad).
1. Häll vattnet i stekpannan direkt efter att köttet tagits ur. Låt "ånga av" ordentligt utan att gå torr.
2. Tillsätt rött vin. Låt fortsätta koka. Skulle det bli för lite vätska, tillsätt mer vatten/vin.
3. Smula i buljongen.
4. När buljongen löst sig, vispa i mjöl och låt sjuda tills det tjocknar till konsistens som nyponsoppa.
5. Sila ner i en snipa/skål för att bli av med stekrester/mjölklumpar.
6. Tillsätt smöret för att få en blank, fin yta.
Som alltid, smaka av såsen och krydda vid behov.