mangebjuder.blogg.se

Receptblogg. Enkelt, gott och snabblagat.

Snabba langos

Kategori: Allmänt

Jag har modifierat grundreceptet för langos som snabbar upp tillagningen avsevärt. Det jag har gjort är att byta ut kokt potatis mot pulvermos och traditionell jästbaserad jäsning mot bakpulver. Detta kapar minst 30 minuter av tillagningstiden.
Denna rätt bygger på fritering i olja. Det betyder att du noga måste bevaka temperaturen på oljan (170-180 grader, inte högre), men det fina är att oljan kan återvinnas om man silar av den när den svalnat.
 
Fyllningsförslaget innehåller picklad rödlök som tillagats med eget recept (som du hittar här), men kan ersättas med mindre mängd riven eller hackad rå rödlök. Fyllningen i receptet är också bara ett förslag, det finns alltså utrymme för improvisation med exempelvis stekt bacon eller kräftstjärtar.
 
 
Lite mycket rödlök på bilden och tyvärr saknade jag svart rom vid tillfället, men det var mycket gott.
 
Receptet ger 4 langos och tar ca: 20 minuter.
 
Ingredienser
Deg
1/2 dl potatismospulver
3 dl vetemjöl + 1/2 dl till bakbordet
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl öl (ja, ÖL, men kan ersättas med vatten om öl saknas)
 
Fritering
Minst 5 dl matolja för fritering (lite beroende på pannans storlek)
 
Fyllning
200-400 gr frysta räkor, beroende på övrig fyllning
1/2 picklad rödlök (förutsätter att denna är förberedd tidigare, alternativt ersätts med rå rödlök)
1 klyfta vitlök
2 dl créme fraiche
1 krm salt
2 krm svartpeppar
1 burk svart rom
1 tsk hackad dill, gärna fryst
 
 
Gör så här:
1) Blanda de torra ingredienserna till degen. Häll på ölen och arbeta ihop till en slät deg.
2) Samtidigt med detta, tina räkorna i varmt kranvatten i en skål och rör ihop créme fraiche, pressad vitlök, salt och svartpeppar i en annan skål.
3) Häll oljan i en stek- eller wokpanna och värm till 170-180 grader. Under tiden, dela degen i fyra delar och kavla ut på mjölat bakbord till ca: 20-25 cm diameter.
4) Lägg den utkavlade degen i pannan med olja och fritera ca: 2 minuter per sida till en fin färg.
5) Lägg på fyllningen: vitlöksröra, räkor, picklad rödlök, en klick rom och pudra över fryst dill.
 
 Jättegott! Och glöm inte att sila av oljan för framtida fritering efter måltiden, exempelvis som här i en glasburk.